De schitterende omgeving waar we trots op zijn!

Floris V-pad

Floris V-pad Wikipedia

Floris V-pad wandelnet route 

Wat is het Floris V-pad?
Het Floris V-pad (LAW 1-3) is een lange-afstand-wandelpad met een lengte van 244,5 kilometer van Amsterdam naar Bergen op Zoom. De route is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven.

Het pad wordt beheerd door de organisatie Wandelnet. Het pad is vernoemd naar Floris V (1254 - 1296, graaf van Holland en Zeeland).

Route
De route loopt van Amsterdam via Ankeveen en 's-Graveland langs Hilversum en de Loosdrechtse Plassen naar Loenen aan de Vecht. Achter Mijnden wordt de A2 overgestoken; via Oud-Aa en Kockengen wordt Woerden bereikt. (NB: station Breukelen wordt niet meer aangedaan!) Hierna wordt de Lange Linschoten tot Oudewater gevolgd, en gaat de route over een tiendweg en langs de Vlist naar Schoonhoven.

Tiendweg ten westen van Oudewater

Hier gaat de wandelaar met een veer over de Lek. Bij Groot-Ammers is Het Liesveld gelegen, een voormalig ooievaarsdorp. De route vervolgt langs een lange tiendweg langs Streefkerk en Nieuw-Lekkerland naar Kinderdijk. Langs de molens van Kinderdijk gaat de route naar Oud-Alblas en door het Alblasserbos naar Papendrecht. Hier wordt de Beneden-Merwede overgestoken, en langs het natuurgebied De Kikvorsch wordt de Nieuwe Merwede bereikt. Langs het (niet toegankelijke) natuurgebied deDordtse Biesbosch wordt de Dordtsche Kil bereikt, die via de Kiltunnel gekruist wordt. Langs de Dordtsche Kil gaat de route naar Strijensas (De route is omgelegd voor deHSL-Zuid). Het Floris V-pad loopt hier door De Elzen bij Dordrecht.

Vanaf Strijensas loopt de route door de polder tot Numansdorp, waar het Haringvliet wordt overgestoken.Via Willemstad en Dinteloord doet de route het Volkerak aan bij het natuurgebied Dintelse Gorzen. Hierna gaat de route door Steenbergen naar Bergen op Zoom.

Opgemerkt wordt dat in het voorjaar op een aantal plaatsen, met name op de tiendwegen, broedende zwanen kunnen worden aangetroffen, hetgeen tot flinke omwegen kan leiden.

Aansluitende paden
Het pad heeft aansluitingen op het Pionierspad en het Zuiderzeepad in Muiden, het Trekvogelpad en de Stelling van Amsterdam in Weesp, het Waterliniepad op diverse plaatsen in de Vechtstreek, het Marskramerpad in Breukelen, het Groene Hartpad in Woerden, het Pelgrimspad en het Oeverloperpad bij Schoonhoven, en hetGrenslandpad bij Bergen op Zoom. De gehele route maakt deel uit van de GR12, die van Amsterdam naar Parijs loopt.

Openbaar vervoer
De route heeft aansluitingen op het openbaar vervoer met stations te Weesp, Breukelen, Woerden, Dordrecht-Stadspolders (ca. 2 kilometer buiten de route) en Bergen op Zoom, en busverbindingen met de meeste andere plaatsen. De route loopt zo veel mogelijk over onverharde paden. Kampeermogelijkheden zijn in redelijke mate aanwezig, met onder andere paalkampeerterreinen vlak bij de route ten zuiden van Streefkerk en langs de route in het Alblasserbos.

Yelp
Tripadvisor
Erkend leerbedrijf
Horeca Nederland
laadpunt
IENS
VVV
Horeca cadeaukaart
leerbedrijf